Spår- och hjulstandarder

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För att hjul och spår ska fungera ihop på en modelljärnväg krävs en enhetlig standard.

Inledning

För att kunna köra ett modelljärnvägsfordon på räcker det inte att fordon och spår är anpassade till samma spårvidd. Avståndet mellan insidan på hjulen måste dessutom medge att hjulen passerar genom de flänsrännor som finns vid växlar, och dessutom måste hjulen passera växlar utan att styra "fel" i korsningen. Flänsarna på hjulen får inte heller vara så höga att de slår i rälsbefästningar mm.

I modelljärnvägens barndom hade varje tillverkare sin egen standard, men marknadens krav har drivit fram standarder som i alla fall följs någorlunda. Detta medger att fordon byggda för samma standard kan trafikera samma spår. De stora standardiseringsorganisationerna idag är kontinental-europeiska Morop med sin NEM-standard, och amerikanska NMRA.

Dagens standarder kan delas in i tre kategorier:

  1. Rena modellstandarder, som medger säker drift och små kurvradier, men använder höga flänsar och breda hjul. Till dessa hör NEM 310 och NMRA S1.3 Hi-rail scales.
  2. Finskalastandarder, som tar någon hänsyn till hur ett riktigt järnvägshjul ser ut. NMRA standard får nog räknas dit, och så även NMRA fine. RP-25 används ofta för att för att beteckna NMRA standard, men avser egentligen NMRA:s rekommendationer för en väl designad hjulprofil.
  3. Proto-standarder, som med små eller inga kompromisser förminskar ett riktigt järnvägshjul. NMRA-Proto-standarder är de viktigaste av dessa. En fördjupningstext om dessa finns på NMRA:s hemsida.

Rälhöjd (och hjulbredd i RP-25) mäts vanligen i code, vilket motsvarar tusendels tum. Eftersom standardiseringen av färdigköpt spår ibland brister, händer det att man måste testa om NEM-hjul fungerar på det spår man vill ha.

Principer för järnvägshjul och järnvägsspår

Det är inte flänshöjden som är den stora stötestenen för att hjul och spår ska passa ihop, utan måtten mellan de båda hjulens baksida ("back to back", mått B i skissen nedan) och ena hjulets baksida till det andra hjulets framsida av flänsen (hjulledsmåttet eller "check gauge", mått K i skissen nedan) som är det i alla hänseenden viktigaste när det gäller att få fordonen att fungera med ett spår byggt efter en viss standard.

NEM_001.jpg

De viktiga och totalt funktionsbestämmande måtten på hjulen enligt bilden ovan är måtten: B och K. Måttet T, flänsens bredd är ju ett resultat av B och K och behöver egentligen inte mätas för sig.

Motsvarande viktigaste mått på en korsning (ibland benämd hjärtstycket) som 99% av problemen uppstår är måtten: C (spårledsmåttet) och S. Måttet F, flänsrännan är precis som på hjulen ovan ett resultat av de andra två måtten.

Hur funkar då dessa mått ihop? Det viktigaste av allt, måttet K på hjulen, får INTE vara större än måttet C på spåret. Då kan hjulflänsen slå i korsningsspetsen och urspåring sker. Det är i nästan samtliga fall detta som sker när man provar RP-25 hjul i inte fullt moderna NEM eller tveksamt tillverkade växlar.

Måttet B måste bara gå fritt över moträler/vingräler, måttet S i korsningen, samt över tungorna i växeln. Dessutom måste hjulbredden N vara minst dubbelt så stort som flänsrännans bredd F, annars kommer hjulen att "halka ned" i korsningen.

Dessa principer gäller för ALLA spår och hjul, även i fullskala.

NMRA-tolk

NMRA säljer tolkar för flera skalor, som kan användas för att kontrollera att spår- och hjulmått (och fria rummet) stämmer med NMRA-standard.

Andra wiki-sidor om spår och hjul

Spår
Växlar
Spåret som modell
Proto-standarder
RP-25

Planera en modelljärnväg

Webreferenser

Morop.eu: NEM 110 (Spårstandard enligt NEM).

Morop.eu: NEM 310 (Hjulstandard enligt NEM).

nmra.org: S-1.1 Standards for Proto Models (NMRA proto-standarder).

nmra.org: S-1.2 Standards for Scale Models (NMRA "normalnormer").

nmra.org: S-1.3 Standards for Scales with deep flanges (NMRA normer för högre flänsar).

nmra.org: S-3.1 Proto and Fine Scales (NMRA proto-standarder, spår).

nmra.org: S-3.2 Scale Track, Standard Scale (NMRA "normalnormer", spår).

nmra.org: S-3.3 Deep Flanges For Guarded Track (NMRA normer för högre flänsar, spår).

nmra.org: S-4.1 Wheels – Proto and Fine Scales (NMRA proto-standarder, hjul).

nmra.org: S-4.2 Scale Wheels (NMRA "normalnormer", hjul).

nmra.org: S-4.3 Wheels with Deep Flanges (NMRA normer för högre flänsar, hjul).

nmra.org: Standards Gauge (TN-2) (NMRA:s tolk för spår- och hjulmått).

nmra.org: Tech Notes - Proto:Scale and FINE Scale (TN-1.1.2 November 22, 2005) (Kommentarer till NMRA proto-standarder).

Tryckta referenser

Torsten Pramberg: Statens Järnvägar. Banöverbyggnad. Handledning för banavdelningens undervisningskurser. Stockholm: Kgl Järnvägstyrelsen 1948 (Mått för svenskt normalspår, spår och hjul).

Leif Dahl: "Allt om Hobby synar. Räls och hjul." i Allt om Hobby nr 4/1980 (Om förutsättningarna för skalenliga räler).

LOK: "Nyttigt spårmått." i Allt om Hobby nr 1/1990, s. 15 (Tolk för att kolla spårmått och fria rummet enligt NMRA-normer, H0).

Jörgen Bergfors: "En spårstandard blir till." i Smalspårigt nr 50/1992 (Beskrivning av H0s3, en finare spårstandard för H0n3).

Rutger Friberg: "Mall för spårkontroll." i Allt om Hobby nr 3/1997, s. 22 (Tolk för att kolla spårmått och fria rummet enligt NMRA-normer, H0, N och H0n3).