Kvartning: Skillnad mellan sidversioner

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
 
(14 mellanliggande sidversioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Många äldre svenska lok hade [https://sv.wiktionary.org/wiki/koppelstång koppelstänger] mellan drivhjulen för att överföra drivkraften. För att koppelstängerna ska fungera måste det vara en viss vinkel mellan koppeltapparna på hjulen på de bägge sidorna. Oftast är den vinkeln 90 grader. Eftersom vinkeln är ett kvarts varv kallas inställningen av rätt vinkel för kvartning av hjulen. Det viktiga vid kvartning är inte att vinkeln blir precis 90 grader, utan att vinkeln är densamma på alla axlar.
Många äldre lok hade [https://sv.wiktionary.org/wiki/koppelstång koppelstänger] mellan drivhjulen för att överföra drivkraften. För att koppelstängerna ska fungera måste det vara en viss vinkel mellan koppeltapparna på hjulen på de bägge sidorna. Oftast är den vinkeln 90 grader. Eftersom vinkeln är ett kvarts varv kallas inställningen av rätt vinkel för '''kvartning''' av hjulen. Det viktiga vid kvartning är inte att vinkeln blir precis 90 grader, utan att vinkeln är densamma på alla kopplade axlar. Kvartning är sannolikt ett översättningslån av engelskans "'''quartering'''".


==Andra wiki-sidor om lok==
==Andra wiki-sidor om dragfordon==
[[Lok]]<br/>
[[Lok]]<br/>
[[Svenska lok]]
[[Svenska lok]]<br/>
[[Dragfordon]]


==Referenser==
==Referenser==
Svante Runberger: "Lokbygge - kvartning av drivhjul." i ''Skarvjärnet'' nr 3/1967 ([[Kvartning]] med egentillverkad jigg).
[[Runberger, Svante|Svante Runberger]]: "Lokbygge - kvartning av drivhjul." i ''[[Skarvjärnet]]'' nr 3/1967 (Kvartning med egentillverkad jigg).


René Sjöstrand: "Tipset: Kvartning av hjul." i Christer Engström, Rutger Friberg & Lars-Olof Karlsson (red.): ''Allt om Modelltåg. Modelljärnvägsboken.'' Stockholm: Allt om hobby 2001, s 91. ([[Kvartning]] av hjul med egentillverkad jigg).
René Sjöstrand: "Tipset: Kvartning av hjul." i [[Engström, Christer|Christer Engström]], [[Friberg, Rutger|Rutger Friberg]] & [[Karlsson, Lars-Olof|Lars-Olof Karlsson]] (red.): ''Allt om Modelltåg. Modelljärnvägsboken.'' Stockholm: Allt om hobby 2001, s. 91 (Kvartning av hjul med egentillverkad jigg).
 
[[Kategori: Byggtekniker]]
[[Kategori: Fordonsteknik]]
[[Kategori: Scratchbygge]]
[[Kategori: MJ-termer]]

Nuvarande version från 26 augusti 2024 kl. 21.52

Många äldre lok hade koppelstänger mellan drivhjulen för att överföra drivkraften. För att koppelstängerna ska fungera måste det vara en viss vinkel mellan koppeltapparna på hjulen på de bägge sidorna. Oftast är den vinkeln 90 grader. Eftersom vinkeln är ett kvarts varv kallas inställningen av rätt vinkel för kvartning av hjulen. Det viktiga vid kvartning är inte att vinkeln blir precis 90 grader, utan att vinkeln är densamma på alla kopplade axlar. Kvartning är sannolikt ett översättningslån av engelskans "quartering".

Andra wiki-sidor om dragfordon

Lok
Svenska lok
Dragfordon

Referenser

Svante Runberger: "Lokbygge - kvartning av drivhjul." i Skarvjärnet nr 3/1967 (Kvartning med egentillverkad jigg).

René Sjöstrand: "Tipset: Kvartning av hjul." i Christer Engström, Rutger Friberg & Lars-Olof Karlsson (red.): Allt om Modelltåg. Modelljärnvägsboken. Stockholm: Allt om hobby 2001, s. 91 (Kvartning av hjul med egentillverkad jigg).