Lim

Från Svensk MJ-Wiki
(Omdirigerad från Snabblim)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vid limning sammanfogas material med ett flytande eller gelliknande lim som sedan härdar och binder samman materialen. På denna sida behandlas olika typer av lim som kan vara till nytta för modelljärnvägsbyggare.

Allmänt om limning

Vid all limning måste ytorna som ska limmas vara rena och omålade för att limmet ska fästa bra. Rengöring och/eller slipning av fogen behövs i regel.

För alla limsorter är styrkan hos fogen proportionell med fogens yta. Riktigt små ytor går alltså dåligt att limma ihop.

Särskilt vid små fogytor och tjockflytande lim kan det vara bra att applicera lim med ett verktyg i stället för direkt från förpackningen. För de minsta ytorna passar en tandpetare bra.

Alifatiskt (resin) lim

Ett trälim som liknar vitlim, kallas även "Yellow Glue" eller "Carpenter's glue" på engelska (t.ex. Titebond Original, Deluxe Materials Aliphatic Resin). Limmet är en "resin" som har liknande egenskaper som vitlim men det hugger och torkar snabbare, det stelnar också till en hårdhet nära trä och är enklare att slipa slätt än en fog som har limmats med det mer gummiaktiga vitlimmet. Limmet är endast avsett för porösa material och har utvecklas för att bli starkare och mer fukttåligt än vitlimmet. Stavas på engelska "Aliphatic", en stavning som emellanåt också följt med in i svenskan.

Bygglim

Bygglim, konstruktionslim eller montagelim (t.ex. No More Nails) kan användas för både hårda och vissa mjuka material. Limmet torkar när de exponeras för luft. Bygglim har många användningsområden vid landskapsbygge. Bygglim finns både i vattenbaserade och lösningsmedelsbaserade varianter.

Epoxilim

Epoxilim eller tvåkomponentlim består av härdare och bas, som inte börjar härda förrän de blandats ihop. Säljs ofta som trögflytande gel, som blandas ihop före applikation. Andra varianter finns också. Epoxilim finns med olika härdningstid och hållfasthet, liksom med olika fyllningsmedel. Härdningstiden varierar mellan 5 min och 24h. Epoxispackel förekommer också. Epoxilim används för hårda material och fäster på metall, plast och trä t.ex. Epoxilim kan också användas för gjutning.

Notera att epoxilim är hälsovådligt, följ säkerhetsinformationen som följer med limmet.

Kontaktlim

Kontaktlim är en limtyp som stryks på bägge ytorna som ska sammanfogas. Oftast stryker man lim på ytorna ca. 20 min innan sammanfogning, varefter ytorna omedelbart fäster vid sammanfogning. Ytorna ska normalt pressas ihop. Kontaktlim fäster på både hårda och mjuka material. Kontaktlim kan i MJ-sammanhang användas för att limma cellpannå.

Kontaktlim innehåller normalt lösningsmedel som kan vara hälsovådligt vid inandning. Vissa plastmaterial kan också lösas upp av kontaktlim.

Limstift

Limstift kan användas för bygge i kartong, särkilt för montering av delar och ytskikt. Limstift kan också användas för att tillfälligt fästa ritningar på metallplåt för att tillverka delar. Limstift är framtagna för limning av främst kartong och papper och ger inte en särskilt stark fog. Olika tillverkare har olika kemisk sammansättning på sina limstift. Limstiftet uppfanns av det tyska kemiföretaget Henkel 1969 och marknadsfördes under varumärket "Pritt".

Plastlim

Plastlim (för styrenplast) fungerar genom att lösa upp de sammanfogade ytorna något, så att fogen "svetsas" ihop. För att det ska fungera bra måste fogen ha god passform. Limmet binder genom att vätskan avdunstar. Plastlim finns både i tunnflytande och förtjockade varianter. De tunnflytande kan appliceras efter att delarna sammanfogats, limmet verkar med kapillärkraft. Förtjockat plastlim ska appliceras innan delarna sammanfogas. Limmet härdar på 15-30 min.

Plastlim fungerar i regel inte på andra plastsorter än styren, t.ex. resinplast.

Smältlim

Smältlim appliceras uppvärmt och fogar samman materialen när det kyls ned. Smältlim fungerar på de flesta material som tål värmen, men fogen blir inte särskilt stark. Limmet härdar i samma takt som det svalnar, i regel några min. Det går att lossa fogen genom att värma upp den igen.

Snabblim

Även känt som superlim, cyanoakrylatlim eller CA-lim. Kan användas på de flesta hårda material såsom plast, metaller, trä m.m. Härdar snabbt när tillförsel av syre upphör, så fogen måste vara förhållandevis tät, och gärna pressas ihop under härdning. Finns i tunnflytande och förtjockad variant, där den tunnflytande härdar snabbast (ett fåtal sekunder) medan den tjockflytande är mera förlåtande vid mindre perfekt fogpassning (härdtid någon minut). Det finns också specialvarianter av snabblim för specifika materiel, t.ex. Roket Card Glue för kartong. Snabblim kan kombineras med en "accelerator" som påskyndas härdningen för den som önskar.

Tunnflytande snabblim fungerar dåligt på porösa material, det tenderar att sugas upp. Snabblim är olämpligt för transparent plast eftersom plasten kan bli mjölkaktig på grund av gaserna som avges från limmet. Snabblim kan också lösa upp XPS.

Snabblim och bakpulver kan användas som spackel. Applicera bakpulvret först, fyll därefter på med tunnflytande snabblim. Resultatet blir mycket hårt.

Limmet kan ge obehag i ögon och hudirritation, vissa människor kan utveckla allergiliknande besvär vid användning. Limmar också hud snabbt, men kan i regel lösas upp med aceton (se bild).

Spock

Varning!

Vitlim

Vitlim, trälim eller snickarlim, i regel baserat på polyvinylacetat (PVA). Används för att foga samman trä och liknande material. Vitlim torkar när det exponeras för luft. För bästa resultat bör fogen pressas ihop under härdningen. Vitlim härdar på 20-30 min. Limmet är vattenlösligt i färskt tillstånd, och kan spädas ut för vissa tillämpningar, t.ex. limning av landskapsmaterial. Härdat vitlim blir i regel transparent, vilket ibland är en fördel, t.ex vid limning av lanskapsmaterial. Vitlim kan också användas för att tillfälligt fästa ritningar på metallplåt för att tillverka delar. Vitlim finns för både inomhus- och utomhusbruk.

Vitlim fäster i regel dåligt på andra material än trä/kartong. Limmet har relativt hög fukthalt och vid limning av material som påverkas av fukt, t.ex. tunn träfaner och/eller kartong i t.ex. laserskurna byggsatser kan det uppstå problem.

Webreferenser

Per Hallgren: Lim (Om lim för instrumentbyggare).

Mötesspåret: Var köpa lösningsmedel att "limma" styrén med? (Olika lösningsmedel för att limma styren).

Wikipedia: Glue Stick (Limstift).

Wikipedia: Lim

Tryckta referenser

Roland Sundqvist: "Allt om hobby synar. Epoxi-lim." i Allt om Hobby nr 7/1973.

AoH:s redaktion: "Miljöfaror inom hobbyn." i Allt om Hobby nr 8/1978 (Hälsorisker med lim och färg).

Bosse Gårdstad: "Nybörjartipset. Olika lim för olika ändamål." i Allt om Hobby nr 3/1986.

"Bakpulvereffekten..." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -94. Stort och smått. Stockholm: Allt om Hobby 1993 (Bakpulver som förstärkning av snabblim, och till spackling).

Olof Wickström: "Synare: UV-härdande lim från Deluxe Materials." i Modelljärnvägsmagasinet nr 44/2021.