Fria rummet

Från Svensk MJ-Wiki
Version från den 13 september 2024 kl. 22.00 av Janfre (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fria rummet är det utrymme i höjd och bredd längs spåren som måste vara fritt från hinder för att järnvägsfordon skall kunna passera. Motsvarigheten för ett järnvägsfordon kallas "lastprofil". Lastprofilen måste förstås vara mindre än fria rummet, och innehåller också en viss felmarginal.

Allmänt

Fria rummet varierar med spårvidden (normalspår har i regel större fritt rum än smalspår), men olika banor med samma spårvidd kan ha olika stort fritt rum. Fria rummet i Sverige är större än i grannländerna.

Fria rummet bestämmer också hinderfrihetspunkten vid växlar och spårkorsningar.

Detta gäller även i modell. Fordonsmodeller följer inte alltid den skalenliga lastprofilen (detta gäller särskilt ångloksmodeller med utvändiga cylindrar, där cylindrarna har en tendens att sticka ut). Därför kan fria rummet i modell behöva vara större än skalenligt. Morop har NEM-normer för fria rummet (NEM 102) och lastprofiler (NEM 301) för europeiskt normalspår i olika skalor. Dessa normer medger därför lite bredare och högre fordon än skalenligt. NMRA har en rekommenderad praxis (RP-7.1) för amerikanskt normalspår för olika epoker i de skalor NMRA standardiserat.

NMRA-tolk

NMRA säljer tolkar för flera skalor, som kan användas för att kontrollera att fria rummet stämmer med NMRA:s rekommendationer.

Webreferenser - förebild

greencargo.com: Lastprofiler Sverige (Lastprofil A för svenskt normalspår)

greencargo.com: Lastprofilblankett (Green Cargos lastprofilblankett)

Vikbolandsbanan.se: Fritt rum och klart spår (Lastprofil och fria rummet från Vikbolandsbanan, 891 mm).

Webreferenser - modell

Morop.eu: NEM 102 (Norm för fria rummet i modell).

nmra.org: Standards Gauge (TN-2) (NMRA:s tolk för fria rummet).

nmra.org: Tangent Track Centers and Clearance Diagrams (RP-7.1)

Tryckta referenser

Normalsektioner för fria rummet m.m. samt lastprofiler (Särtryck 239 A2). 1924.

Örjan Svane: "Överhäng och resning - en studie i lastprofiler." i Smalspårigt nr 52-53/1993 (Svenska lastprofiler för normal- och smalspår).

Oskar Fröidh: "Fritt utrymmet för stora laster." i Modelljärnvägsmagasinet nr 38/2019 (Om Trafikverkets referensprofil C för normalspår, och hur den kan omsättas i modell).