Finskala: Skillnad mellan sidversioner

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
mIngen redigeringssammanfattning
mIngen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
<div id="content_view" class="wiki" style="display: block">
<div id="content_view" class="wiki" style="display: block">
Finskala används ofta för att beteckna modelljärnvägar av det mer skalenliga slaget. Ordet är sannolikt ett översättningslån från engelska "fine-scale". Termen kom till på 1930-talet och avsåg en finare [[Spårstandarder|spårstandard]] för [[skala 0]]. Man skilde på "coarse" (som var vad som fanns kommersiellt) och "fine" (som var avsedd för hembygge). Brittiska "Gauge 0 Guild" använder alltjämt bägge standarderna, även om "0-fine" idag är störst. Begreppet har senare använts på motsvarande sett i andra skalor. Om finskala används idag syftar den oftast på en strävan att efterlikna verkligheten mer än den genomsnittliga modelljärvägen.<br /> <br />
Finskala används ofta för att beteckna modelljärnvägar av det mer skalenliga slaget. Ordet är sannolikt ett översättningslån från engelska "fine-scale". Termen kom till på 1930-talet och avsåg ursprungligen en finare [[Spårstandarder|spårstandard]] för [[skala 0]]. Man skilde på "coarse" (som var vad som fanns kommersiellt) och "fine" (som var avsedd för hembygge). Brittiska "Gauge 0 Guild" använder alltjämt bägge standarderna, även om "0-fine" idag är störst. Begreppet har senare använts på motsvarande sett i andra skalor. Om finskala används idag syftar den oftast på en strävan att efterlikna verkligheten mer än den genomsnittliga modelljärvägen.
===Källor===
===Källor===
Iain Rice: ''Railway Modeling - the Realistic Way,'' 2007 </div>
Iain Rice: ''Railway Modeling - the Realistic Way,'' 2007  
</div>

Versionen från 19 november 2018 kl. 18.42

Finskala används ofta för att beteckna modelljärnvägar av det mer skalenliga slaget. Ordet är sannolikt ett översättningslån från engelska "fine-scale". Termen kom till på 1930-talet och avsåg ursprungligen en finare spårstandard för skala 0. Man skilde på "coarse" (som var vad som fanns kommersiellt) och "fine" (som var avsedd för hembygge). Brittiska "Gauge 0 Guild" använder alltjämt bägge standarderna, även om "0-fine" idag är störst. Begreppet har senare använts på motsvarande sett i andra skalor. Om finskala används idag syftar den oftast på en strävan att efterlikna verkligheten mer än den genomsnittliga modelljärvägen.

Källor

Iain Rice: Railway Modeling - the Realistic Way, 2007